Yogaforpliktelsen. Dagen før dagen.

Ren som gull

«Yoga hver morgen? Og ikke kaffe, ikke sukker, ikke vin eller kjøtt? Ha-ha. Det greier du aldri.»

Dattera mi slo det nådeløst fast. Det samme gjorde mine vinogpotetgullognåskalvikoseoss-venninner.

Min amerikanske nabovenninne Kimberly derimot – tidligere cheerleader og profesjonell ballerina, nå dedikert yogainstruktør – mener hun kan omvende hvem som helst til yoga. Inkludert meg.

Hun har studert yoga i over 20 år, blant annet hos David Swenson, en Ashtangayoga-guru i USA. Kimberly mener du blir en bedre utgave av deg selv når du utfører yoga.

«Du opplever livet, menneskene rundt deg og omgivelsene på en annen måte. Du blir mer oppmerksom. Og når du kjenner deg selv bedre blir du en bedre person».

Men for å komme dit må en 3-ukers «kur»  til. Du må gjøre en såkalt yogacommitment med deg selv. En forpliktelse om å spise rent og gjøre yoga hver dag i 21 dager. Fordi det er så lang tid som skal til for å etablere nye vaner.

Helt ærlig: jeg vet ikke om jeg hadde gjort dette uten at jeg så det som et journalistisk eksperiment for å dokumentere om yoga og ren mat virkelig kan gjøre noe med kroppen og sinnet. Er det så bra som yogiene hevder? Tiden (21 dager) vil vise.

Jeg er egentlig altfor glad i kaker, søte saker og sofaen til å gi det opp. De tingene der gir meg lykkefølelse i hverdagen. Homeland, potetgull og rødvin? Lykke så det holder! Yoga derimot – skal også kunne gi meg lykke. Innenfra. Og en sunnere kropp. Et bedre jeg.

I yogaverdenen er det omdiskutert hva som er tillatt å spise. I grunn er det opp til deg selv. Men går man ut fra grunnleggeren av Ashtanga yoga, Pattabhi Jois, skal man unngå ferdigmat, alkohol, sukker, kjøtt og ellers produkter som skader eller dreper dyr. Men mat som er dyrket i harmoni med naturen og spist enten rå eller laget med lidenskap (!) er godkjent. Poenget er å lære å kjenne hva som er bra og hva som er dårlig for din kropp.

På denne bakgrunn, mener Kimberly, er vi simpelthen nødt til å starte prosessen med tre dager Hot yoga (Bikram). For å rense kroppen. Å svette er visstnok helt essensielt for å kunne kvitte seg med avfallsstoffer.

På nettet leser jeg at «yoga koker blodet i kroppen omtrent som når man koker gull for å fjerne urenheter. Gjennom å svette vil kroppen bli sunn og sterk og ren som gull.»

For min del starter jakten på gullet i badstua i morgen tidlig. Og nei, vi skal ikke sitte og slappe av og håpe på noen svetteperler på pannen. Vi skal i 1,5 time (ENOGENHALVTIME) gjøre yoga i 35 varmegrader.

«Din første oppgave er å komme gjennom timen», forklarer Kimberly. Og legger til:

«You need to survive.»

Namaste.

392

So long, sweeties.

222

4 thoughts on “Yogaforpliktelsen. Dagen før dagen.

  1. Hehe, lykke til … men du vet at det er bokklubb om 1,5 uker?? 😀 (Når det er sagt … “mat som er dyrket i harmoni med naturen og spist enten rå eller laget med lidenskap (!) er godkjent.” – de må da mene rødvin!

  2. Hege då! Anar eg ei ekte begeistring her? Dersom eg kjem på døra di i morgon, litt ut på føremiddagen, medbringane nytrekt, heit kaffi frå favoritt baristaen din. I mi sunnmørske, romslege kaketine finn du eit assortert utval av favorittane: svisketerte, ambassadekake, karamellrull, fyldig og rennande fransk sjokoladekake, lime ostekake og ei lunken pain aux amandes. Eg hadde sikkert fått plass til eit skikkeleg stykke med ferskt kveitebrød og.
    Kva gjer du då? Jagar meg og kakene på dør? Eller ser du på medan eg og Sofia meiskar oss i pur lukke? Eg berre spør……

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s