Yogaforpliktelsen. Dag 1

Sitronvann. Ikke kaffe eller sjokolade som jeg alltid starter dagen med. Nei, i dag er det sitronvann. Likevel er jeg ikke mismodig. Tvert imot. Jeg gleder meg! I dag skal vi gjøre bikramyoga i 35 grader i badstua. For å rense kroppen, for å skjerpe sansene, for å gripe dagen!

Det er min første dag i en 21-dagers lang yogaforpliktelse og jeg er ved godt mot.

Vi går inn i badstua. Det er varmt. Selvfølgelig er det varmt. Vi blir liggende en stund og akklimatisere oss. Jeg tenker at dette fikser jeg så lett som ingenting. Jeg er praktisk talt finsk, I can handle badstue.

GetAttachment (1)BikramDisse øvelsene skal gjøres to ganger …

Men så må vi begynne å gjøre øvelser. Først ut er pusteøvelser. Fylle lungene. Tømme dem. Det går greit. Ned på benken. Løfte ben og armer. Bøye dem i ubehagelige stillinger, tviste og skvise alle avfallstoffer ut fra avkroker inne i blodårene. Svetten pipler. Blodet kjennes som seig sirup som bare nesten makter å sive gjennom årene.

«Det er på grunn av vinen i går,» sier Kimberly.

Og etter en halvtime når vi et kritisk punkt. Stadiet der du viser om du er tøff og trår til, eller om du er en pudding.

Vanligvis er jeg tøff. Men nå er det akkurat som om varmen har sugd all tøffhet ut av meg og jeg helst vil legge meg ned i fosterstilling og bare være en pudding. Gjerne sjokoladepudding. Kvisthullene i taket danser foran øynene mine og jeg er skikkelig kvalm.

«Det er på grunn av vinen i går», sier Kimberly igjen.

Jeg ligger der, kvalm og uvel og med rester av rødvin i årene og tenker: dette går ikke. Jeg kommer ALDRI til å bli omvendt til dette. Det er ei pine. Crazy yogis.

Vi tar en liten pause og lufter oss. Kimberly sier: «Det er vinen fra i går. Nå merker du allerede på kroppen de tingene som ikke er bra for deg!». Jeg ser trassig tilbake og svarer: «Hallo! Jeg kjenner på hele kroppen at det er yoga som ikke er bra for meg! Det er det jeg blir kvalm og uvel av – ikke vin! Vin gjør meg lykkelig!»

Kimberly lover at om jeg holder ut, vil jeg senere i dag føle meg bedre. Hun sier at jeg ikke kommer til å angre. Det er bare å holde ut. Det gjør jeg. Så vidt. Jeg holder ut og overlever!

GetAttachmentI´m a surviver!

Etter dusjen føler jeg meg som forklaret. Jeg føler meg skjerpet og levende. Jeg føler meg fantastisk! Jeg er ren og pen og renset og full av energi! I lykkerus over egne, uklanderlige overlevelsesevner må jeg bort og se på temperaturmåleren på badstua. Den viser 90. Kimberly, som er amerikansk, lever etter fahrenheit og har stilt inn badstua på 90, som altså skal være omtrent 35 celcius. Jeg blir mistenksom. Det var da vitterlig varmere enn 35 grader der inne? Jeg ser verken en F eller en C på den digitale gradestokken. Jeg går inn i badstua og finner en gammeldags oppe på veggen. Pila dirrer umiskjennelig på 85 med en stor C markert under.

Jeg mister nesten pusten.

«OMG! Are you trying to kill me?» Sier jeg til Kimberly.

«Yes. Slowly.

One day at a time.»

Namaste.

Her må det legges til at jeg i min puddingtilstand søkte tilflukt nærmest døren og kan sannsynligvis ikke ha blitt utsatt for mer enn maks 50 varmegrader. Kimberly derimot, holdt seg på øverste nivå hele timen. I det som altså må ha vært nærmere 90 varmegrader. That girl is (soon)on fire.

Dessuten skriver nettstedet bikramyoga.com at temperaturen i bør ligge på 105 f (40 C). Temperaturen kan bli justert etter hvor mye fuktighet det er i lufta. Ved lav fuktighet kan temperaturen være høyere. Vi var i en svært tørr badstue. Så man kan si at vi justerte temperaturen etter lav luftfuktighet…

 

 

2 thoughts on “Yogaforpliktelsen. Dag 1

  1. Stå på, Hege! Naboen i nr. 15 følger med – du skriver veldig godt så dette er både en flott leseopplevelse og en nyttig innføring i yogaens forbannelser og velsignelser.. :).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s