Yogaforpliktelsen. End of story?

I går og i dag har vært mine første to diettfrie dager etter 3 uker som veganer og yogi. I begynnelsen hadde jeg planlagt at jeg skulle kaste meg over sjokolade, potetgull, rødvin, kake og coca cola når denne dagen kom.

Men noe har faktisk skjedd.

Min veileder og yogainstruktør Kimberly Justice Mengshoel, mente at enhver kan omvendes til yoga bare man gjør det lenge nok. Og ekspertene sier at det skal tre uker til før du greier å legge om på en vane.

Jeg har imidlertid vært svært gjenstridig. Sukkerabstinensene satt i lenge, og nektet å gi slipp. Jeg drømte om fjelltopper med fløtekrem og luktet på all sjokolade jeg kom over og bjeffet til alle i nærheten.

På søndag var vi i Oslo, først nede i Paddehavet for å sjekke seilbåten, deretter tok vi en tur til Grünerløkka fordi jeg ville på en nesten like kul kafé som Kafé Kuling for å drikke cappuccino (øh, med soyamelk).

GrunerløkkabildeKaffepause

Mannen min bodde sine første leveår i disse kvartalene, og det eneste han husker er et minne fra den lokale slakteren som gir han en deilig bit fersk servelat. Det er det aller første minnet han har og han kan ikke ha vært mer enn 2-3 år.

Selv hadde jeg et kjærlighetsforhold til pølser. Og lakris.

Hva er det som gjør at vi er så sterkt knyttet til mat? Én ting er at det er biologisk, for å overleve, men mat er også unektelig sterkt knyttet til sanselig nytelse. Jeg strevde veldig med dette særlig den første uka i forpliktelsen, jeg ville fortsatt ha de små matopplevelsene som jeg følte gav meg mening i hverdagen. Fraværet av dem føltes ja, helt meningsløst.

Men sannheten er at jeg noen ganger hadde spist en stor melkesjokolade uten egentlig å nyte den. Jeg spiste den av gammel vane, og ble nesten forbauset når jeg så det tomme sjokoladepapiret ligge igjen på kjøkkenbenken.

Hvem i huleste hadde spist den, liksom.

Best å skylde på ungene.

Disse ukene har gjort at jeg ikke lenger har lyst på billig, sur rødvin hver kveld, skolebrød fra Rema 1000 eller sjokoladekjeks når sulten tar overhånd. Jeg vil heller ha bra mat, i mindre mengder. (Herregud, det der hadde jeg faktisk aldri trodd jeg skulle si …)

Det handler om balanse. Om måtehold. Om å ikke spise ting for ofte slik at nytelsen blir devaluert. (Ting jeg trodde jeg aldri skulle komme til å si -2!)

Ofte tenker jeg på franskmenn sitt forhold til mat. På Juliette og Nico som er forpaktere på en vingård i Bordeaux. De lagrer god vin, Juliette lager det deiligste syltetøyet du kan tenke deg og serverer de nydeligste oster. De spiser hvitt brød, ost og syltetøy til frokost. Varm lunsj med rester, suppe og mye grønnsaker. Juliette baker cannéles og serverer croissanter.

Men de fråtser ikke slik vi gjør.

De tar seg tid. De nyter hver smak, hver ingrediens. Nico putter nesen i vinglasset, snuser og slurper og smaker og og nyter hver sup. Men da er han også fornøyd etter et lite, hverdagslig glass.

De spiser mindre, men nyter maten mer.

Frokost i bordeauxFrokost i Bordeaux

Det er nok noe i at det tar tre uker før en vane vendes. Det gikk nesten to og en halv uke før jeg tenkte annerledes, før det var innarbeida i hjernen at jeg ikke skulle ha noe med sukker, melkeprodukter eller kjøtt i.

I begynnelsen sutret og klaget jeg også over all yogaen jeg måtte gjøre, men følte fort tilfredstillelse over at jeg mestret stadig nye ting. Og jeg ble inspirert når jeg så at kroppen faktisk utviklet seg.

I dag leste en artikkel om yoga i amerikanske Vogue hos frisøren. Om fenomenet yoga. Over  150 millioner i hele verden gjør det. En uttalte: “Før var jeg smultringformet. Nå er jeg V-formet. Men det er bare en bivirkning. Hovedsaken er at jeg har blitt et bedre menneske.” En annen, ei dame som kalte seg partyjente, uttalte at hun kom til ashtangatimen for å tilbe, sørge, utløse, tilgi og glemme alt som har skjedd tidligere. “Det er her jeg fokuserer sinnet og finner balanse. Ja, og så går jeg ut fra salen med en killer six-pack, da”, la hun til.

Nå kan  ikke jeg skryte av akkurat det siste. Men jeg har blitt lettere både til sinns og skinns. Og om jeg ikke har fått sixpack, så har jeg i alle fall fått seks søte små bilringer i stedet for et ballongdekk frampå magen.

Og til dere som lurer og vil ha det i klartekst: JA! Yogaforpliktelsen har virka! Jeg vil fortsette med yoga. Ikke hver dag, og ikke grytidlig om morgenen, men noen ganger i uka.

Jeg har fremdeles ikke smakt på kjøtt, og kommer til å begrense sukkerbruken framover. (Men kakene mine får du aldri). Men noe jeg kommer til å kose meg med er deilige biter med blant annet Jarlsberg.

DSC_1342Balansert med ost

Og i dag har jeg spist kake og drukket et glass nydelig rødvin i parkkafeen. OG DET VAR NAUTA GODT!

Men altså, det handler om måtehold, om balanse.

Om å finne sin balanse.

Jeg tror jeg har funnet min. Og den inkluderer solhilsen, god vin og litt svisketerte.

Fordi livet er for kort til å la være.

Namaste ❤

Hege og vindruer

Jeg er i grunn svært balansert med vindruer i nærheten

 Hege i dvale

Og med sola i fjeset

Flyt:  Det handler om å få yogaposisjoner og livet forøvrig til å flyte …

Hege svømmerDSC_1325.

Liste over ting som yogaforpliktelsen har gjort med kroppen min: 

* Greier å rulle på de franske r-ene med en ren r-lyd i stedet for en slimete chr-lyd. (Fravær av melkeprodukt?)

* Annerledes hudstruktur. Ja, jeg vet at det tar 3 måndeder for huden å fornye seg, men huden føles likevel jevnere og glattere. Det er som om endringene kanskje ligger i underliggende strukturer. Kan det være … muskler?

* Bedre balanse (fysisk og psykisk!)

* Bedre motorisk kontroll

* roligere, mer “akuna matata”-innstillinge

* Mindre kløe

* Mindre søtsug

* Mer energi, ikke så trøtt på ettermiddagen

* Mykere i kroppen

* Føler meg friskere!

* 2 kilo lettere

2 thoughts on “Yogaforpliktelsen. End of story?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s